Vandaag is Bosk officieel geopend, een van de grote projecten van het 100 dagen durend cultureel programma Arcadia. Ik ben vereerd dat ik geselecteerd ben als een van de kunstenaars van BoskLab. Activistische kunstenaars van verschillende kunstdisciplines zoals Nynke Laverman en Sieger Baljon gaan onder leiding van landschapskunstenaar Bruno Doedens nieuw werk maken en met verbeelding aanzetten tot nadenken en anders handelen. Meer informatie over alle kunstenaars en achtergrondinformatie over BoskLab en Bosk.
Ik kijk ernaar uit om met deze inspirerende kunstenaars samen te werken en nieuw werk te maken voor mijn serie Bomen van Bosgra. Want met Bosk wandelen er 1200 nieuwe bomen door Leeuwarden, tussen de eeuwenoude bomen door die er al staan, voor een groot deel gekweekt door mijn voorouders.
Door het verhaal van de kracht van deze eeuwenoude bomen in de stad te vertellen, verrijk je het verhaal van de vergroening van onze publieke ruimte en het keren van de klimaatcrisis waar Bosk de aandacht op vestigt en verbind je het met de rijke culthuurhistorische geschiedenis van de bomen in Leeuwarden. Er ontstaat een symbiose tussen de wandelende bomen en de bomen die daar al eeuwen staan.
De serie Bomen van Bosgra ben ik gestart tijdens het talentenproject Verhalen in het Landschap, dat was onderdeel van Culturele Hoofdstad LF 2018. Ik was een van de drie winnaars van dit project. Nu ga ik een vervolg van mijn serie maken bij Arcadia/Bosk, het vervolg van LF2018.
In dit nieuwe hoofdstuk van Bomen van Bosgra ga ik van de landgoederen op het Friese platteland, waar ik tot nu toe al mijn werk heb gemaakt, naar de stad. De basis vormt het doen van cultuurhistorisch onderzoek naar de bomen en de tuinen en parken in het Fries archief Tresoar in Leeuwarden, waar mijn familiearchief ligt. Ik hoop nog meer parels te ontdekken die door mijn voorouders zijn gekweekt, zoals de treurbeuk bij het Sint Anthonie Gasthuis. Vervolgens ga ik deze monumentale bomen geabstraheerd verbeelden.
Inhoudelijk zal ik de vraag van Bosk "wat kunnen we leren van bomen, als spiegel voor verandering van onze samenleving?", beantwoorden door te laten zien hoe deze monumentale bomen na ongeveer honderdvijftig jaar nu het toppunt van hun waarde voor de stad hebben bereikt, op zowel esthetisch landschappelijk, ecologisch en culthuurhistorisch gebied. En dat is mogelijk doordat mijn bet- betovergrootvader Tiete Bosgra deze bomen heeft geplant. En daar zit de les voor ons als mensen, het kweken en planten door mijn bet- betovergrootvader is nu verrijkend voor de aarde voor mij als achter- achterkleinkind van hem. De lange termijn visie, de ecologische interconnectiviteit van bomen met de omgeving, de landschappelijke waarde die ze pas na lange tijd bereiken zijn voor ons als mensen een waardevolle les in onze transitie.
Confucius zei: “Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu”. De tijd is nu voor ons als mensheid om in actie te komen.
Dit jaar wordt er een nieuw bos in Fryslân aangeplant met maar liefst 15.000 bomen. Dit in samenwerking met Arcadia en Plan Boom. Met een bijdrage van €10,- kunnen Plan Boom en de FMF twee bomen planten in dit nieuwe bos. Plant ook een boom.