Johannes Bosgra maakt video-installatie voor Philip Glass en Feico Deutekom

Première tijdens CD-release concert in de Melkweg Amsterdam op 30 januari

BURGUM, 24 januari 2020 – Fotograaf Johannes Bosgra uit Burgum heeft een video-installatie gemaakt voor de Amerikaanse componist Philip Glass en de pianist Feico Deutekom. De première vindt plaats tijdens het CD-release concert met Feico Deutekom op donderdag 30 januari in de Melkweg in Amsterdam. De CD wordt een dag later, op de 83-ste verjaardag van Glass, wereldwijd uitgebracht door Philip Glass zijn composers label Orange Mountain Music. Bosgra is geselecteerd als GUP New Dutch Photography Talent 2020. In 2019 was Bosgra één van de drie winnaars van de finale van het talentontwikkelingsproject voor beeldend kunstenaars Verhalen in het Landschap. Een trailer van de video-installatie is te zien op www.johannesbosgra.com

Johannes Bosgra heeft zijn minimalistische zeegezichten exact afgestemd op het ritme en karakter van het nieuwe piano arrangement Façades van Glass, zodat de muzikale en beeldtaal gezamenlijk een audiovisuele ervaring creëren waarin het publiek wordt ondergedompeld. Er is op 30 januari ook een tentoonstelling van de zeegezichten van Bosgra te zien in de Melkweg. Een minimalistisch zeegezicht van Bosgra is gebruikt als album art voor de single Façades en in het album Musical Offering van Philip Glass en Feico Deutekom.

Video installation Facades by Johannes Bosgra - 3.jpg

Bosgra is de wereld over gereisd naar de meest desolate plekken om de essentie van de kleuren en vormen van oceanen en zeeën te vangen in zijn serie minimalistische zeegezichten genaamd Strepen. Hij werkt samen met musici en componisten om gesamtkunstwerke te creëren van beeldende kunst en klassieke muziek. In januari 2019 presenteerde Bosgra een video-installatie van minimalistische zeegezichten in de Doelen in Rotterdam en de New World Symphony Hall in Miami (VS). Bosgra won prijzen van de International Photography Awards, Black & White Spider Awards en de Moscow International Foto Awards.

De muziek van Philip Glass, grondlegger van minimal music, is onder meer bekend van zijn soundtracks van films als The Hours en baanbrekend muziektheater als Einstein on the Beach.

Pianist Feico Deutekom vervult een bepalende rol in de minimal music. Zo is hij als enige Nederlandse pianist de afgelopen 10 jaar betrokken bij de concerten die Philip Glass in de Amsterdamse Melkweg gegeven heeft. Bijzonder is dat de stukken die Feico op de nieuwe CD Musical Offering speelt grotendeels bewerkingen voor piano zijn van muziek die Glass oorspronkelijk schreef voor ensembles. Glass gaf Feico de vrije hand bij de keuze van stukken ter bewerking voor de CD.