ICMF speelt Verklärte Nacht met videokunst van Johannes Bosgra in Museum Voorlinden

WASSENAAR, 1 juni 2021 – Op vrijdag 4 juni om 19:00 uur is het concert Verklärte Nacht van het International Chamber Music Festival in samenwerking met Museum Voorlinden online te bekijken. Voor dit concert heeft kunstenaar/fotograaf Johannes Bosgra in samenwerking met artistiek leider en violiste Irina Simon-Renes een videowerk gecreëerd waarin een verbinding is gemaakt tussen Schönberg’s Verklärte Nacht (1899) en Jan Sluijters schilderij Maannacht IV (1912) uit de collectie van Museum Voorlinden.

Dichtbij Sluijters huis Vita Nuova in Laren en op Landgoed Voorlinden heeft Bosgra zinderende nachtlandschappen gefotografeerd in Sluijters kenmerkende felle, fauvistische kleuren. De door kleurvakken geabstraheerde nachtlandschappen heeft hij in het videowerk exact afgestemd op het ritme en coloriet van het strijksextet Verklärte Nacht, zodat de beeld- en muzikale taal een totaalervaring creëren waar het publiek in wordt ondergedompeld.

Het online concert vanuit Museum Voorlinden is, op de laatste avond vóór een bezoek aan een live concert weer mogelijk wordt,te bekijken op de website www.icmf.nl. Een fragment van het videowerk van Johannes Bosgra is te zien op www.johannesbosgra.com

Sluijters en Schönberg gingen in het fin de siècle beide op zoek naar onontgonnen expressiemogelijkheden om de gevoelens van de mens uit te drukken, Schönberg in baanbrekende harmonie en chromatiek en Sluijters in baanbrekende kleuren en een expressieve losse toets. Beide kregen slechte kritieken uit de bestaande kunstwereld voor hun moed om de gebaande paden te verlaten. Sluijters voor het gebruik van fantasiekleuren in een betoverend landschap en Schönberg voor zijn moed om in de verste uithoeken van de harmonische taal door te dringen, exact waar beide nu zozeer om gewaardeerd worden.

Verklärte Nacht volgt de opbouw van het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel. De visuele taal in het videowerk volgt niet letterlijk het verhaal, maar de natuur en de menselijke gevoelens in het gedicht. Van een zondige vrouw in een kaal kil woud in het eerste deel (Zwei Menschen gehn durch kahlen, kalten Hain) tot de metamorfose naar de warmte voor het vreemde kind in de helverlichte nacht in het vijfde deel (Zwei Menschen gehn durch hohe, helle Nacht.). Deze metamorfose verbeeldt Johannes Bosgra door de fauvistische kleurcontrasten in het mysterieuze nachtlandschap. De gebruikte kleurcontrasten zijn allen afkomstig van het schilderij Maannacht IV van Jan Sluijters. 

Irina Simon-Renes - viool
Coraline Groen - viool
Lilli Maijala - altviool
Santa Vižine - altviool
Christophe Morin - cello
Jérôme Fruchart - cello
Johannes Bosgra - videokunst

Het concert werd opgenomen in Museum Voorlinden, Wassenaar, waar vanaf 5 juni de tentoonstelling Listen To Your Eyes te zien is.

Op woensdag 9 juni 2021 om 20.00 uur is het concert ook te beluisteren in het Avondconcert op NPO radio 4.

Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Door de essentie van een landschap geabstraheerd te verbeelden geeft Bosgra, op dezelfde wijze als muziek dat door zijn abstractie zo moeiteloos doet, uitdrukking aan zijn innerlijke wereld. In samenwerking met musici en componisten, zoals in 2020 Philip Glass en Feico Deutekom, creëert hij Gesamtkunstwerke van beeldende kunst en klassieke muziek. Hij is geselecteerd als FRESH EYES European Photography Talent 2020 en GUP New Dutch Photography Talent 2020. Bosgra’s werk is internationaal tentoongesteld bij instellingen zoals: New World Symphony Hall, Miami; concertzaal De Doelen, Rotterdam; Tonhalle Düsseldorf, Düsseldorf; Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam, De Melkweg Amsterdam, Meervaart Amsterdam, Stadsschouwburg de Harmonie.


“Bij het zien van een landschap hoor ik daar in mijn hoofd muziek bij en andersom, dat vloeit in elkaar over. De muziek vertaal ik naar harmonie, ritme en subtiele kleurtonen in een verstild beeld van het landschap. Muziek en beeld ontstaan vanuit dezelfde bron.”

V.l.n.r. Johannes Bosgra, Joop van Caldenborgh (oprichter Museum Voorlinden) en Irina Simon-Renes (artistiek leider ICMF).

V.l.n.r. Johannes Bosgra, Joop van Caldenborgh (oprichter Museum Voorlinden) en Irina Simon-Renes (artistiek leider ICMF).

DSCF4181-  - photographer Johannes Bosgra.jpg
DSCF4261-  - photographer Johannes Bosgra.jpg
DSCF0419-2-  - photographer Johannes Bosgra.jpg
Full-Moon-Jan-Sluijters-Maannacht-IV-1440px.jpg
DSCF4215-  - photographer Johannes Bosgra.jpg
DSCF4287-  - photographer Johannes Bosgra.jpg
DSCF4133-  - photographer Johannes Bosgra.jpg
DSCF4139-  - photographer Johannes Bosgra.jpg