Trees by Bosgra for Philip Glass: Distant Figure (2020)
(Nederlandse tekst onderaan)
Composer Philip Glass and pianist Feico Deutekom commissioned videoworks of my Stripes series and Trees by Bosgra series. This is an immersive projection of images from the Trees by Bosgra series. The videowork was made to exactly match the rhythm and character of Distant Figure (Passacaglia for Solo Piano) by Philip Glass. The videowork was premiered at the cd-release concert Philip Glass - Musical Offering with pianist Feico Deutekom on 30 January 2020 in de Melkweg Amsterdam. The cd was released worldwide by Glass his own composers label Orange Mountain Music one day later at Glass his 83th birthday.
duration: 14:20 min. (this fragment is 4:04 min.)
format: HD video 1920x1080
presentation: HD beamer projection on large screen, stereo sound
concept, direction, photography: Johannes Bosgra
music: Distant Figure (Passacaglia for Solo Piano) by Philip Glass from the album Musical Offering released in January 2020 by Orange Mountain Music
performer: Pianist Feico Deutekom
[NL] Trees by Bosgra for Philip Glass: Distant Figure
De videowerken Stripes for Philip Glass: Façades en Trees by Bosgra for Philip Glass: Distant Figure zijn gemaakt voor de Amerikaanse componist Philip Glass en de pianist Feico Deutekom. De première van de videowerken vond plaats tijdens het CD-release concert met Feico Deutekom op donderdag 30 januari 2020 in de Melkweg in Amsterdam. De CD werd een dag later, op de 83-ste verjaardag van Glass, wereldwijd uitgebracht door Philip Glass zijn composers label Orange Mountain Music.
De beelden in de videowerken zijn exact afgestemd op het ritme, coloriet en karakter van Distant Figure (Passacaglia for Solo Piano) van Glass zodat de muzikale en beeldtaal gezamenlijk een audiovisuele ervaring creëren waarin het publiek wordt ondergedompeld. De beelden uit de serie Bomen van Bosgra passen bij de beschrijving van het compositie-proces van Glass en bij het stuk Distant Figure.
Componist Philip Glass beschrijft componeren als iets wat er al is, maar wat je niet meteen kunt horen of zien. Het gaat er volgens Glass niet om, om iets te verzinnen of bedenken. Het gaat erom dat je je openstelt voor de werkelijkheid zodat je het kunt vastgrijpen. De vergelijking die Glass daarbij maakt is van een mistig landschap. Stel je voor je komt naar buiten en je ziet eerst helemaal niets, alles is dicht van de mist. In de mist worden, hoe beter je kijkt, de contouren zichtbaar van een veld, daarna bomen en water. En zo begint de werkelijkheid langzaam vorm aan te nemen in je hoofd.
Door te abstraheren in mijn beelden zorg ik voor een ambigue werkelijkheid, een flexibele realiteit die je als kijker zelf verder invult. De serie Bomen van Bosgra toont slechts contouren in de mist, maar wij maken daar in ons hoofd direct een parklandschap van. In deze videowerken verleid ik de toeschouwer bewust na te denken over hoe wij de werkelijkheid ervaren en invullen. En hoe verschillend die werkelijkheid voor ons allen kan zijn, door dat interpreteren. Mijn zeegezicht is niet jouw zeegezicht, mijn werkelijkheid is niet jouw werkelijkheid.
Bomen van Bosgra
In mijn serie Bomen van Bosgra reflecteer ik op mijn jeugd en mijn afkomst door beelden te maken van bomen die door mijn voorouders sinds 1700 zijn gekweekt in Burgum.
De monumentale beuken, eiken en platanen van de Bosgra boomkwekerijen staan nog in honderden landschapstuinen en parken in Noord-Nederland. Deze bomen zijn exact te vinden, omdat de administratie met plantenlijsten van de boomkwekerij van de Bosgra’s bewaard is gebleven sinds 1861. Maar de bomen zijn nu door ouderdom snel aan het verdwijnen.
Eén van mijn gelukkigste jeugdherinneringen is om beschermd door de Bosgra bomen te ontsnappen in mijn droomwereld waar alles wel volledig klopte. In de idyllische landschapstuin van mijn ouderlijk huis, de oude pastorie in Hardegarijp, kon ik mij verbergen voor de harde, chaotische wereld. In mijn serie Bomen van Bosgra ben ik op zoek gegaan naar een verbeelding van die droomwereld, als een gesublimeerde jeugdherinnering. De beelden zijn gemaakt in de parklandschappen op Stania State en Fogelsangh State, met bomen gekweekt door mijn oudvader Tiete Bosgra (1794-1875).
De serie Bomen van Bosgra is ook een ode aan de kracht van bomen. Bomen zijn prachtig, belangrijk voor biodiversiteit, natuurlijk airco’s in steden en slaan CO2 op. Als bomen groeien, absorberen en slaan ze CO2 emissies op die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Recent onderzoek laat zien dat het planten van miljarden bomen verreweg de grootste en goedkoopste oplossing is voor het klimaatprobleem. De onderzoekers hebben berekend dat een wereldwijd boomplant-programma maar liefst tweederde van alle CO2 emissies kan verwijderen die door menselijke activiteiten in de atmosfeer zijn gebracht. Het is verreweg de nummer een oplossing tegen klimaatverandering.
De Engelse landschapsstijl is een geïdealiseerd beeld van de natuur en een direct uitvloeisel van de kunststroming Romantiek. De waterpartijen en grasvelden, liefst op heuvelachtig terrein, worden omgeven en afgewisseld door boomgroepen om zo een idyllisch natuurlandschap te vormen. Ik voel me sterk aangetrokken tot deze geïdealiseerde natuur. En dat laat ik zien in de verstilde mistbeelden van de bomen en hun zorgvuldig gekozen plek in het landschap. Het blauwgrijze kleuren-palet is een verwijzing naar het werk van de Friese kunstenaar Willem van Althuis.
Een aantal boomgroepen heb ik ‘s nachts vastgelegd als reflectie in de kenmerkende waterpartijen. Daardoor ervaart de toeschouwer in één beeld de cyaan lucht, de bomen, het oppervlak van het water en de bladeren op de bodem van het water.
Press: 01-2020: Leeuwarder Courant - “Philip Glass houdt van werk Burgumer fotograaf” PDF