Arctisch licht

Het bijzondere licht op de Lofoten in Noorwegen inspireerde landschapsfotograaf Johannes Bosgra begin 2016 tot het vastleggen van dit expressieve poollandschap. “Ik ben op zoek gegaan naar het vangen van het juiste, zachte arctische licht. De subtiele kleuren en atmosfeer die dat opleveren in de zee en lucht, vormen een goed tegenwicht tegen de hardheid van de steile bergen en fjorden. De balans tussen zacht en hard brengt harmonie en verfijning in de beelden van dit desolate poollandschap. De Noorse schilder Harald Sohlberg heeft dat arctische licht 100 jaar geleden ook gevangen in zijn prachtige landschapsschilderijen. Die mij, sinds ik ze in 2013 in de Nasjonalgalleriet in Oslo zag, niet meer hebben losgelaten”. 

Bekijk de hele fotoserie Arctisch licht hier

Johannes S. Bosgra

Johannes S. Bosgra (1979) reist al vanaf jonge leeftijd de wereld over naar de meest desolate plekken, van Antarctica tot Alaska. Op die reizen ontwikkelde hij een passie voor fotografie. Hij is naast landschapsfotograaf ook pianist en laat zich bij het maken van zijn werken inspireren door klassieke muziek van voornamelijk hedendaagse componisten. Hij is beïnvloed door het werk van Michael Kenna, Joseph Hoflehner en Misha de Ridder.

Johannes is geboren in Hardegarijp en is in 2005 in bedrijfskunde afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is onderzoeksadviseur in de zorg bij Bosgra Onderzoek. Daarnaast is hij pianist, bestuurslid bij het Hortus Festival en landschapsfotograaf.


Paradise Bay, Antarctica

Reisverslag Antarctica, Argentinië en Chili

Bekijk het complete Antarctica reisverslag met foto's hier

In november 2009 zijn Willie en ik naar de mooiste plek op aarde geweest: Antarctica! We hebben het 7e continent van deze aarde bezocht op een voormalig Amerikaans onderzoeksschip met 65 andere toeristen. Het was een zeer indrukwekkende reis langs het Antarctisch Schiereiland. De ontelbare gletsjers die in de zee storten, de prachtige pinguins, leopard seals, zeehonden, albatrossen, de imposante bergen. Antarctica is met niets te vergelijken, het heeft mooiere bergen dan Zwitserland, grotere gletsjers dan op IJsland en nergens zijn de dieren zo weinig onder de indruk van mensen. De crew van biologen, geologen en natuurgidsen was ook uitstekend, ze gaven hele goede lezingen en begeleiden ons tijdens de vele landingen op eilanden en het vasteland. We hebben uitstekend weer gehad, blauwe luchten, zonnetje erbij. Heel uitzonderlijk in het vroege voorjaar aldus de crew. Het was onvergetelijk en het heeft ons besef van de klimaatverandering en de noodzaak tot bescherming van deze laatste grote wildernis enorm versterkt.

Patagonie was ook geweldig, vooral Torres del Paine is een geweldig landschap. Tijdens de reis hebben we een reisverslag bijgehouden op ons reisblog, ook vanuit Antarctica via de satelliet.

Reisverslag Antarctica

 

 
  

Google
Web www.johannesbosgra.com

© 2007 Johannes Bosgra     Sitemap  Bosgra